Solstițiul de Iarnă – Festivalul Yule

solsticetree

În data de 21 Decembrie la ora 17:10 începe festivitatea Solstițiului de Iarnă care va ține 24 de ore. Importantă este seara care precede această oră reprezentând în vechime momentul nașterii Copilului Divin.

Solstițiul de iarnă mai este cunoscut și sub denumirea de Yule sau sărbătoarea  lui Odin. Este marcat astfel Solstițiul de Iarnă, momentul în care Noaptea are lungimea cea mai mare iar Ziua va începe să crească încetul cu încetul. Este momentul oportun pentru a celebra viața și mai ales nașterea deoarece Yule reprezintă Nașterea Soarelui a Copilului Sfânt a lui Zalmoxe , Horus, Hristos deci a Zeului.

În Europa de Nord se aprindeau Focurile de Yule iar oamenii se adunau cu toții pentru a participa la marele festival. Arborii și culturiile erau stropite în acestă noapte cu cidru iar copiilor le erau oferite cadouri : mere și portocale glazurate așezate în coșuri roșii sau galbene înpodobite cu crengi de brad sau molid. Merele și Portocalele simbolizau Soarele, crengile de Brad și Molid reprezentau eternitatea iar coșul reprezenta Culesul. Se decorau ,casele dar și drumurile cu iederă și vâsc cu scopul de a atrage Spiritele Naturii să se alăture minunatele festivități. O ramură de Iederă era pusă lângă ușa principală pentru a oferi o invitație continuă tot timpul anului pentru a primi bunăstarea și oportunutăți în casă. Vâscul era atârnat ca și decorațiune și reprezenta o plantă sfântă pentru druizi astfel că aceștia se aventurau în cei mai adânci codri pentru a îl culege și împărți tutror din comunitate.

spirit_of_-yule

Ceremonialul aprinderii Bușteanului de Yule este momentul cel mai important din întreaga festivitate. În acord cu tradiția, bușteanul trebuie fie tăiat din pământul propriu sau primit sub formă de cadou de la un prieten foarte bun, este important să nu fi fost cumpărat.  Adus în casă trebuie decorat cu numeroase mirodenii, uns cu cidru sau bere și tapetat cu făină pentru a fi aprins cu ajutorul unui foc aprin înainte de Solstițiu ținut viu pentru acest scop în mod special. Trebuie să ardă toată seara pentru a fi stins apoi dimineața în mod ceremonial. Lemnul de Tisă este folosit în mod tradițional fiind și un arbore considerat sfânt de nordici deoarece Yggdrasil , Arborele Universului este din aceeași specie. Deasemenea Tisa este un arbore considerat solar de majoritatea Maeștrilor Veritabili el oferind lumină și căldură necesară atât de mult în această noapte.

yule-log

RITUAL:

Pentru perioada modernă putem modifica acest ritual minunat după cum urmează:

Se iau trei lumânări galbene , oranj sau roșii și o ramură de Stejar sau Pin. Ramura trebuie ornată cu panglici de trei culori: Roșu, Verde și Alb (viața pământeană), Verde, Auriu și Negru (pentru Soare) sau Alb, Roșu și Negru (pentru Mama Pământ). Se continuă decorarea ramurii cu funde de culoare Verde, Roșu și Auriu, mici trandafiri din material, cuișoare și făină. După ce am realizat acest lucru vom poziționa ramura împodobită între cele trei lumânări și o ardem complet. Această ardere va oferi casei noastre o mare energie pentru noul an calendaristic astfel să avem căldură tot timpul iar energia bunăstării să poată intra și circula cu mare ușurință.

Multe din tradițiile care se realizează cu ocazia sărbătorii de Yule se pot realiza și de Crăciun.

Simbolurile pentru Yule: renașterea Soarelui, Noaptea cea mai lungă, Solstițiul de Iarnp, Introspecția, Planificarea Viitorului.
Plante specifice: Mure, Bradul, Molidul, Tămâia, Iederă, Laur, Vâsc, Stejar, Pin, Salvie, Cedru galben.

10994157-mistletoe-with-berries-and-tied-with-a-red-ribbon-with-bow-isolated-over-white-background

Mâncare specifică: prăjituri și biscuiți cu cidur, fructe, nuci, mâncare din care de porc sau curcan, ghimbir, cidru.

Bețe aromate speifice: pin, cedru, mure, scorțișoară.

Culori specifice: roșu, verde, auriu, alb, argintiu, galben, portocaliu.
Pietre semi-prețioase specifice: Rubin, Piatra sângelui, granate, smarande, diamante.

Ritualuri specifice: pace interioară, armonie, dragoste și energizare.

Zeități: Grighid, Isis, Demetra, Gaea, Diana, Marea Mama, Apolo, Ra, Odin, Lugh, Regele Stejar, Cel încornorat, Marele om, Copilul Divin, Mabon

Când vorbim despre Energia Sărbătorii Solstițiului ne putem referi  la culoarea roșie ca și frecvență energetică.  Este culoarea frunzelor de Poinsettias care se înroșesc deoarece perioada de întuneric este mai mare decât cea de lumină, merișoare, costumul lui Moș Crăciun. Această culoare este deseori asociată cu dragostea și pasiunea iar pentru unii chiar cu prosperitatea. În China este asociată cu norocul ( dacă pui un obiect roșu în dreptul ușii de intrare, mai ales dacă este spre sud atragem norocul mult mai ușor). În câteva din țările asiatice culoarea roșie este asociată cu căsătoria opus față de culoarea albă specifice țărilor vestice.

Pentru Creștini culoarea roșie reprezintă Sângele Mântuitorului. Se spune că după moartea lui Iisus Hristos, Maria Magdalena s-a dus să vestească dregătorului roman faptul că Acesta a înviat, iar el a zis: ”A înviat așa cum și aceste ouă sunt roșii” și în acel moment acestea și-au schimbat culoarea.

În cultura indiană roșu este asociat cu Chakra bazală sau rădăcină localizată la baza coloanei vertebrale, aceasta ne oferă o mare forță de a ne conecta la energia pământului și de a ne energiza cu aceasta.

Pentru a incorpora energia culorii roșii în cadrul Solstițiului de Iarnă putem înpodobi casa noastră cu numeroase panglici roșii, putem agăța ramuri cu fructe roșii sau putem așeza în camere frumoasele plante poinsettias pentru a chema prosperitatea în casa noastră. Dacă deja vrem să înpodobim bradul este important să avem funde roșii care ne vor ajuta la ornat minunatul pom de Crăciun. Luminițele pot fi roșii pentru a aduce căldură în viața noastră mai ales în această perioadă friguroasă.

Zăpada

În anumite zone ale Pământului, cum este și România iarna este caracterizată de o minunată substanță albă: zăpada. Este bine dacă trăim într-o astfel de zonă deoarece putem beneficia natural de multe dintre proprietățiile acesteia, multe fiind de ordin magic. Trebuie mai întâi să ne dăm seama care sunt proprietățiile zăpezii : în primul rând este rece, este albă, poate fi ușoară și pufoasă sau grea și umedă. Dar cum putem să incorporăm acest lucru în practica noastră?

Se poate realiza un om de zăpadă mare pentru a proteja propietatea de energii negative de orice fel. Dacă avem defecte de care vrem să scăpăm putem face mingi de zăpadă și să introducem fie frustrările, fie defectele sau orice fel de supărare care ne întunecă sufletul și le aruncăm cât putem noi de departe. Putem face plimbări în pădure sau în parc atunci când ninge și pur și simplu apreciem liniștea și frumusețea unei zi cu ninsoare. Unii pot chiar primii mesaje subtile din partea Divinității din cauza liniștii care ne înconjoară.

 

Reclame

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s