Semnificația zilei de Vineri – pentru români și nu numai

Fiecare zi a săptămânii are o anumită semnificație pentru fiecare civilizație în parte de aceea am hotărât să realizăm articole despre aceste momente importante deoarece ne pot ajuta foarte mult în dezvoltarea personală. Începem această serie de articole cu ziua de Vineri deoarece atât după sistemul vechi cât și după cel nou are o semnificație importantă pentru toți.

repairing-the -breach

Vinerea pentru poporul român

Pentru poporul român Vinerea este a doua cea mai importantă zi din săptămână. De aceea au și personificat-o ca și ” cea mai bătrână sfântă dintre surorile ei ”. Ea este protectoarea femeilor, în special a celor căsătorite pe care le ajută la naștere, sau să se căsătorească. Această Sfântă a zilei de Vineri proteja animalele sălbatice din pădure, unde își avea locașul de trai.

boyle_uglyduck1-209x275

În funcție de zona geografică Sfânta Vineri este îmbrăcată sau locuiește în anumite spații specifice. De exemplu în județul Argeș era îmbrăcată în alb și locuia în păduri sau la baza munților înalți din Nord, în zona Moldovei era îmbrăcată în negru și trăia pe ostroave sau în pustiu. Există anumite comunități care ziceau că această personificare trăia în lumea de dincolo (nu Iad ci lumea spirituală).

7b4b3d288a5919f2b378f160eb8640db

Sfânta Vineri era invocată în rugăciuni, vrăji și descântece pentru prosperitatea gospodăriei, binecuvântarea lanurilor, căsătoria fetelor și sănătatea membrilor familiei. Pentru ca să primim favorile acestei zile trebuia ținut un post sever de întreaga familie.

Anumite zile de peste an erau special celebrate în această zi: Vinerea Mare sau Seacă, Izvorul Tămăduirii, Vinerea Ciumei altele făceau calupuri de trei, nouă sau douăsprezece zile legate prin post, rugăciune și încetarea muncii fizice.

Cele Douăsprezece Vineri de peste an sunt cad fie chiar în data de serbare fie sunt considerate cele dinaintea ei. Este un ritual care ține un an întreg iar în fiecare vineri din cele douăsprezece trebuie ținut un post negru și să facă rugăciuni către Divinitate pentru a îi scăpa de farmece ale magiei negre, probleme de sănătate sau pentru sporul casei sau căsătoria fetelor singure. Cele douăsprezece Vineri sunt cele dinaintea Sf. Andrei, Crăciun, 40 de Sfinți, Buna Vestire, Vinerea Mare, Sânziene, Sf. Petru, Schimbarea la Față, Adormirea Maicii Domnului, Tăierea capului Sf. Ioan și Ziua Crucii.

De ce este importantă ziua de vineri pentru creștini?

Vinerea Mare a Săptămânii Patimilor este una dintre cele mai importante zile din an deoarece în acestă zi s-au întâmplat numeroase evenimente din viața Mântuitorului. În acestă zi a fost judecat de cărturari și farisei , Ana și Caiafa, de Pilat din Pont și de poporul evreu iar finalul tragic este reprezentat la sfârșit prin răstignirea Mântuitorului pe cruce. Astăzi se intonează Prohodul Domnului și se înconjoară biserica cu lumânări aprinse și în mare evlavie. Este o zi în care oamenii țin post negru (fără a mânca sau a bea decât seara agheasmă și anafură).

Iisus-purtand-crucea

Vinerea Mare se mai numește și Vinerea Seacă fiind una după cum se am relatat mai sus plină de evenimente sau credințe mai mult sau mai puțin apocrife. Una dintre ele este cum s-au înroșit ouăle de Paște: fie datorită sângelui Mântuitorului care le-a înroșit ca un martor al patimilor sale, sau o altă poveste care o are drept personaj principal pe Maria Magdalena. Se spunea că într-o zi o evreică cu un coș cu ouă albe se plimba prin piață și a venit Sfânta Maria Magdalena veselă spunându-i ”Hristos a înviat !”. Evreica însă a început să râdă batjocoritor și i-a replicat: ” Hristos nu a înviat așa cum aceste ouă nu sunt roșii ! ”în acel moment se spune că ouăle s-au înroșit imediat dar și mâinile ei deoarece nu a crezut de prima dată.

5718795

Ziua de Vineri este dăruită Sfintei Paraschiva a cărui nume înseamnă în greacă vineri. Se considera că Sfânta Vineri este defapt o zeiță duală, cu două înfățișări: una negativă care pedepsea toate femeile care nu ascultau poruncile ei sau încălcau prăznuirea zilei ei, dar și o a doua față protectoare, aceasta din urmă fiind cea a sfintei.

Vinerea practică

Arhanghelul-Zadakiel

Vinerea a fost asociată în vechime cu planeta Jupiter și astfel cu Arhanghelul Zachariel sau Zarahiel, astfel că oamenii din vechime se rugau în această zi pentru a putea trece de la sărăcie la bunăstare, de a fi protejați și de a avea spor. În prezent ziua este închinată planetei Venus și a Arhanghelului Uriel astfel că în prezent este un moment bun pentru a ne ruga să ne găsim partenerul ideal sau pentru a crea armonie în cuplul pe care îl avem deja. Sunt numeroase rugăciuni pentru acest lucru care invoca puterea Sfintei Vineri, sau a Sfintei Paraschiva sau chiar a Îngerului Iubirii , asemănător cu Erosul din mitologia greacă.

St._Uriel-_St_John’s_Church,_Boreham

Este un moment bun pentru a ne curăți aura noastră dar și corpul nostru cu ajutorul apei, mediul cel mai ușor de influențat cu ajutorul Lunii. În această seară sau până pe data de 15 la ora 23:59 este bine să facem o baie. După ce ne-am curățat corpul fizic este bine să continuam și cu cel energetic astfel: cât timp stăm în duș sau baie și apa curge pe noi liberă trebuie să intonăm următoarele:

” Apă spală, tot ce iese în cale,

După ce se duce, în pământ

Spală tot răul, de pe mine , Robul lui Dumnezeu (Numele),

Ce cineva, la dorit,

Spală toate evenimentele rele,

Ce ar putea fi , în viața mea,

Curăță, casa mea și afacerea mea (numiți casa sau afacerea)

De toate privirile rele,

Binecuvintează Doamne cu puterea ta.

Amin! Amin ! Amin! ”

images2

Această rugăciune trebuie intonată de 9 ori pentru a curăța orice fel de energie negativă de pe corp sau suflet. Apoi după ce am terminat punem apă într-o căldare și spunem de 3 ori rugăciunea de mai sus și spălăm toate tocurile, ferestrele începând cu ușa de la intrare apoi fiecare cameră deplasându-ne în sens anti-orar prin casă. Dacă aveți o afacere personală este bine să spălăm cu această apăși acolo. Astfel orice gând rău sau energie negativă care a s-a lipit de viața, casa sau afacerea voastră va dispărea și bunăstarea va putea străluci din nou în casă.

Dacă problemele sunt mult mai bine înrădăcinate vor trebui scoase prin alte metode mai invazive, dar majoritatea se vor dizolva sau măcar se vor mai curăța un pic.

 

Acestea ar fi informațiile de bază cu care puteți lucra în orice zi de Vineri. O să continuăm cu o nouă zi cât de curând. Până atunci vă dorim un weekend plăcut și plin de realizări.

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s