Magia Nopții de Sânziene

dansul_ielelor_thumb[3]

Noaptea de Sânziene este una cu totul specială deoarece energia Solstițiului de vară atinge un maxim în acest moment. Perioada cea mai importantă este cuprinsă între ora 22 și 04 când energia celor patru elemente ale naturii se cristalizează în plan material mult mai ușor.

În mitologia și cunoașterea populară românească această noapte este foarte importantă și au loc mai multe evenimente , considerate magice de majoritatea lumii.

În acest articol vă vom oferi ritualurile ce se realizează în acestă noapte , apoi informații importante despre Floarea de Ferigă, Mătrăgună și Iele pentru a conștientiza importanța acestei sărbători. Lectură plăcută în continuare ! ! !

 

Ritualul de Sânziene

 ielele333

Ritualul de Sânziene

O să aveți nevoie de următoarele plante

–         Angelică (plantă de protecție divină)

–         Mușețel (plantă care face legătura cu Soarele)

–         Verbină (plantă împotriva efectelor magice negative)

–         Valeriană (plantă de protecție) / Mătrăgună (plantă magică foarte puternică)

–         Leuștean (plantă împotriva Ielelor)

–         Sunătoare (are o forță foarte mare protectivă)

–         Usturoi (protecție împotriva energiei negative)

–         Salvie (plantă de protecție)

–         Busuioc (plantă sacră a vieții)

rune

Rhuna Hagal

Aceste plante se vor energiza pentru a realiza efectele magice dorite de noi. Metodele de energetizare sunt diverse și variate din care amintim:

  1. Se rostește rugăciunea Tatăl Nostru de 9 ori deasupra fiecărui punguțe cu plante
  2. Se vizualizează energia divină care se pogoară peste plante
  3. Se trasează energetic simbolul Reiki Cho Ku Rei de 9 ori mantralizând.

Există numeroase metode corecte de energetizare și indiferent pe care o să o folosim un lucru este foarte important , pentru o energetizare corectă , să avem trasat un poligon regulat cu 10 laturi sau simbolul rhunei Hagal sub fiecare tip de plantă .

220px-Regular_dodecagon.svgPoligon regulat cu 10 laturi

Aceste plante vor fi puse într-un săculeț din material textil și îl încărcăm cu toate dorințele noastre bune care să se împlinească  în următorul an dar mai ales pentru protecție. Și îl atârnăm fie la geam fie în partea de Est a casei / apartamentului. Acesta se va arde peste un an când o să realizăm unul nou.

The-four-elementsReprezentare a celor patru elemente ordinea de invocare

fiind în sensul acelor de ceasornic: Aer-Apă-Pământ-Foc

În această noapte trebuie să mulțumim și să cerem ajutorul energiilor naturii și a celor patru elemente Apă, Aer, Pământ și Foc pentru ajutorul pe care l-am primit și pentru cel pe care îl vom primi. În această seara este bine să fim alături de prieteni sau de oameni dragi, să ținem masă mare și să ne veselim, iar între orele 22:00 și 4:00 să realizați meditații pentru ajutor divin, înțelepciune sau îndeplinirea dorințelor.

 

Floarea de Ferigă

Feriga este o plantă ușor de găsit mai ales în pădurile din zona montană și de deal. Este iubitoare de umbră și de umezeală iar frunzele lungi au aspect estetic deosebit. Tulpina de ferigă are formă de inimă și din ea cresc numeroase frunze care, atunci când devin mature, dezvoltă pe partea posterioară Sori cu spori micuți care ajută la înmulțire. Conform tradiției românești se spune că în noaptea de 23-24 iunie a oricărui an, feriga matură ”înflorește”.

whiteFloarea albă de Ferigă

Numeroase persoane au afirmat faptul că atunci când treceau prin pădure au văzut numeroase flori albe foarte mari care străluceau în lumina lunii. De fiecare dată sunt spectaculoase iar o astfel de viziune este foarte rară. Orice biolog poate să va infirme acest lucru deoarece feriga nu cum să dezvolte flori însă din punct de vedere energetic acest lucru este posibil.

feriga-dryopteris_filix_mas_9Feriga comună în mediul ei natural

Floarea de ferigă este un un eveniment important, însă tot în acestă noapte magică floare va germina la baza Inimii de ferigă (tulpina subterana) 3 până la 4 Sâmburi de Aur. Acești sâmburi vor putea fi colectați doar de oamenii care sunt acceptați de elementalul plantei, iar el este foarte pretențios.

feriga seminteSemințele de Aur ale Ferigii

Dacă feriga este plăcut impresionată de puritatea sufletului, de faptele bune săvârșite în viață sau mai ales de nevoia persoanei atunci va permite materializarea în planul fizic a Sâmburilor de Aur. Aceștia seamănă cu niște rotocoale de pământ dar care sunt fibroși la atingere. Trebuiesc păstrați cu mare sfințenie în portofel, deoarece ele aduc posesorului bunăstare și ajutor în toate.

 

Mătrăguna

mandrake

Este o plantă controversată și contestată de mulți oameni și folosită de puțini cunoscători ai magiei cuaternare. În realitate crește în zona bazinului Mării Mediterane, dar poate fi întâlnită și în zone mai umede din Marea Britanie, Germania și România. Este cunoscută și drept Planta lui Circe , Mărul Nebuniei, Rădăcina Vrăjitorului sau a Vrăjitoarei. Rădăcina acestei plante este foarte puternică și are aspect umanoid iar fructele (asemănătoare unor mere mici) devin fosforescente în lumina Soarelui sau a Lunii.

212_matragunaMandragora – fructe, frunze, floare

Culesul acestei plante este lucrul cel mai dificil. În cultura populară românească exista numeroase metode ce au un singur numitor comun, moartea celui care o smulge din pământ. Fructele aveau efecte deosebite , puteau vindeca orice boală sau neajuns dacă erau ingerate maxim două, dacă se trecea peste această doză persoana murea în chinuri groaznice.

220px-Tacuinum_Sanitatis_Mandrake_DogMetodă de culegere a mătrăgunii

Mătrăguna se poate culege doar de Rusalii, Solstițiu sau Sânziene pentru a avea efectul magic dorit, altfel devine o plantă toxică, halucinogenă. Poate fi culeasă doar de 7 fete care o vor căuta cu o seară înainte prin pădure. După ce o găsesc o udă cu apă, lapte și vin roșu și îi pun o fundă roșie pentru a lăsa semn în caz de vine un alt grup de fete să nu își aleagă aceeași plantă.

59424-mandragora-autumnalis-miniRădăcină de mătrăgună

A doua seară se vor strânge din nou și vor dormi lângă ea pentru a o păzi. La ora 4:00 se trezesc și sapăîn jurul ei cu unelte din fier, dar cu mare grijă să nu atingă rădăcinile. Toate acestea se realizează până la răsăritul Soarelui când se lua un câine și se lega de tulpina plantei pentru a o trage din pământ. Este foarte posibil ca acel câine să moară în câteva ore din acestă cauză, fiind nevoie de un sacrificiu. Planta culeasă era ținută într-un amestec de lapte și vin timp de 40 de zile pentru ca apoi să îi fie culese frunzele, fructele și rădăcinile.

dsc03761Menirea Mătrăgunii

Ielele făpturi ale mitologiei românești

Cele mai de temut ființe elementale, care sunt menite pentru a face rău oamenilor, sunt Ielele.

Originea lor apare din două legende vechi și foarte cunoscute de toți: prima se spune că ar fi fie cele trei slujnice ale lui Alexandru cel Mare sau chiar trei fete ale lui care au băut apa vie păstrată de acesta pentru zilele negre ce urmau să vina iar a două se spune că ele sunt cele cinci fecioare din zece care au adormit când așteptau pe Mirele Iisus cu lămpile stinse.

Eseu-Oliviu-Craznic-Despre-iele-1Hora Ielelor

Ele sunt denumite într-un mod aparte în fiecare sat sau oraș pentru a le îmbuna, pentru a le determina să treacă fără a face stricăciuni oamenilor. Acest lucru se poate observa și în descântecul următor:

Voi, ielelor,măiestrelor,

Dușmane oamenilor,

Stăpânele vântului,

Doamnele pământului,

Ce prin văzduh zburați

Pe iarbă călcați

Și pe valuri înecați…

 

Cele mai cunoscute denumiri sunt: Mândrele, Frumoasele, Zânele, Sfintele, Milostivele, Vântoasele, Vitezele, Drăgaicele, Iudele Fetele Câmpului, Iroditele, Fetele Codrului, Împărătesele vântului, Rusaliile.

iele_44244700Ielele umblă sub clar de lună în număr de 3, 5,7, 9 sau 12 fecioare

Ielele apăreau tot timpul sub forma unor grupuri de fete tinere îmbrăcate în alb și cu părul bălai dar numai în număr de 3, 5, 7. 9 sau 12. După unii ele au aripi sau cu zale pe piept și clopoței de aur în păr. Părul este întotdeauna despletit și ornat cu numeroase flori bine mirositoare. O descriere mai bună am observato în acest descântec din zona Buzăului și a Ploieștiului:

” Nouă sfinte Șoimane,

Cu nouă lopățele,

Cu nouă măturele,

Cu rochii negre-mpodobite,

Cu sălbi de galbeni gătite,

Cu rochiile rotate,

Cu iile răurate,

Cu sălbiile pe piept lăsate,

De la apus s-a ridicat

La răsărit a plecat,

Cu (numele) s-a-întâlnit,

Pe el l-a-ntâmpinat,

L-a săgetat,

Vărsături,

Trecături,

Amețeală,

Fierbințeală,

În trup i-a lăsat…”

Ielele, se spune, că trăiesc ascunse în păduri, câmpuri, zăvoaie iar când călătoresc prin aerul ușor de vară se aude un cântec suav și ademenitor. Acest cântec al lor dar și jocul este cel mai periculos deoarece este hipnotizant asemănător cu puterile sirenelor din insulele grecești. Pe unde joacă ele iarba nu mai crește mult timp deoarece iaba verde se usucă, iar după 7 ani se dezvoltă o iarbă măruntă care nu este mâncată de nici un animal domestic. Ele își aleg zona de joc fie într-o poiană dintr-o pădure neumblată, fie o grădină mai mare.

Sanz_2

Se spune prin părțile Vrancei că ele cântă următoarele versuri:

”Dacă n-ar fi Avrămeasă,

Mușețel și-mpărăteasă,

Odoleanși Leuștean,

Usturoi de samulastră,

Toată lumea ar fi a noastră.”

Sau:

”Când n-ar mai fi

Avrămeasă și Cârstăneasă

Și Leuștean la fereastră,

Ar fi toată lumea a noastră.”

Observăm în aceste cântări metoda cea mai ușoară de apărare contra efectelor nocive pe care le pot da oamenilor. De asemenea putem analiza și o scriere a monahului Porfirie din anul 1839 care spune:

” Babele și bobarii învață pe oameni să poarte usturoi trei căței în pungă, curea, brâu, ca să nu-i bântuie Ielele. O buruiană, rădăcină de odolean, rădăcină avrămeasă-cârstineasă, asemenea să poarte, că nu pot a se apropia de ei Măiestrele, pe care zic mincinoasele vrăjitoare că le-au auzit cântând în răspântii aceste vorbe:

De n-ar fi avrămeasă-cârstineasă,

Ar fi toată lumea a noastră

Dacă trece cineva pe locul unde fac ele horă sau pe unde au jucat Ielele, îl pocesc, și omul nu se mai face bine nici cu leacurile babelor , nici cu ale doftorilor.”

sanziene_0012Planta de Sânziană sau a Sf. Ioan este cea mai bună pentru a ne proteja de energia Ielelor

Din numeroase descântece sau cântări populare observăm faptul că cine le aude rămâne surd, dacă cineva joacă în horă cu ele vor avea brațele și mâinile pocite. Noaptea câinii le simt și încep să latre încercând să le alunge. Dar nu trebuie să avem grijă doar în păduri sau crânguri deoarece ele merg și prin sate sau orașe și strigă oamenii cu voci cunoscute de aceștia și ei ies sau le răspund și sunt pocite de acestea.

89DC67F1-A492-FD22-DD97-5367CBBAFC20Jocul Ielelor

Un descântec important este cel de mai jos care arată de asemenea și metoda de a vindeca pe cineva dacă a fost luat de Iele (nebunie) :

Avrămeasă,

Cristineasă,

Drăgan,

Leuştean

Şi odolean,

Mătrăgună,

Sânge-de-nouă-fraţi,

Iarba ciutei

Şi Muma pădurii.

Cum se sparge târgul,

Aşa să se spargă faptul

Şi lipitura,

Şi zburătorul.

Cum se sparg oalele,

Aşa să se spargă farmecele

Şi lipitura,

Şi zburătorul.

Cum se răspândesc raspântiile,

Aşa să se răsipească vrajele

Şi lipitura,

Şi zburătorul!

Aceste plante și rădăcini sunt adunate de babe sau țigance, de prin păduri și de pe câmpuri. Cu apa neîncepută, în care sunt fierte într-o căldare, se scaldă bolnava în zilele de marți și vineri pe timpul când “se sparge târgul” (în București, Oborul), iar scăldătura se aruncă la răspântii, c-o oala mare, nouă, în trei zile…”

(descântec cules de G.Dem.Teodorescu 1849-1900).

 

 

 

Reclame

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s