Noaptea Sfântului Andrei – o noapte unică în cultura universală

62-106-thickbox

Noaptea  Sfântului Andrei este noaptea lupilor, a strigoilor, a deschiderii cerurilor, noaptea farmecelor sau noaptea morților vii.  Este cea mai misterioasă dar și încântătoare sărbătoare creștină. Totul începe în amurg pe data de 29 noiembrie, înainte de stingerea ultimelor luciri ale Soarelui.

Nu se mătură, nu se duce gunoiul, nu se dă nimic de pomană sau să se dea de împrumut, de asemenea este foarte important să nu avem vreo zgârietură în această seară.

Este o seară în care cerurile sunt deschise iar oamenii pot vedea viitorul mult mai ușor. Fetele pot să își afle alesul prin plasarea unui bob de grâu sub pernă iar ursitul li se va arăta în vis. Dacă până la ora 4:00 nu apare deloc se poate face ”întorsul cu ulcica” practică veche dar plină de încărcare karmică deoarece face ca un băiat să se îndrăgostească de o persoană anume.

Seara aceasta și cele până la solstițiu sunt pline de elemente negative: farmece, făcături, moroi, joimărițe, vârcolaci, oameni lup și alte ființe vechi pre-creștine prezente în mitologia poporului român și care au terorizat coșmarurile oamenilor. De aceea poporul român a descoperit metode de a se proteja de acești titani proprii cu ajutorul unor ierburi protectoare atârnate la uși sau la fereastră iar după lăsarea serii nimeni numai ieșea din gospodării.

sf-andrei1

Ritual de încolțire a grâului

Cu toții ați pus grâu la încolțit dar puțini poate știu de ce faceți acest lucru și care este scopul. Mulți cred că în funcție de cum încolțește grâul până la Anul Nou așa va fi și anul ce va urma: dacă este drept va fi un an plin de sănătate , dacă este des va fi un an îmbelșugat dar dacă este firav atunci va fi an greu fără succes. Însă vechii români realizau acest lucru altfel iar mai jos vă oferim o metodă din zona de Nord a Munteniei:

picture-143

Pe un platou de culoare deschisă ( de preferat alb) se așează 4 monezi de valoare diferită (dar să nu conțină cifra 5). Peste ele se varsă 0,5 kg de grâu care for fi udate zilnic (puțin) cu apă fiartă și apoi răcită. Se scriu dorințele pe o foaie albă cu o culoare roșie și se citesc de fiecare dată când se udă grâul apoi se așează sub platou. Atunci când grâul are o înălțime de 5 cm se taie cu un cuțit și se va pune într-o salată de legume crude spunând de trei ori lista de dorințe apoi se consumă salata de către familie astfel că voi puteți să vă ajutați dorințele să crească iar când mai au un pic și se maturează (aproape de împlinire) le consumăm și intră toată energia în voi.

Ritualul usturoiului

Usturoiul în aproape toate legendele acestei planete are puterea de a ține la distanță orice energie negativă sau de joasă vibrație. De aceea există numeroase ritualuri sau mâncăruri care folosesc acest aliment miraculos. Noaptea Sfântului Andrei este începutul unei perioade mai ”întunecate” ,denumită Perioada Lupului, în care aceste animale personificări ale „energiei malefice” devin mai puternice deci trebuie să apelăm la puterea acestei plante.

usturoi

Usturoiul a fost utilizat de către Ulise pentru a scăpa de farmecele vrăjitoarei Circe care i-a transformat toți camarazii în porci dar nu și pe el. Este folosit și de iranieni la începutul anului pentru a simboliza protecția familiei în amuleta haft sin.

sofrehe_7sin_big

Pentru noaptea de Sf. Andrei sunt două practici ce se pot realiza cu ajutorul usturoiului:

Practica 1

Scapa-de-negi-cu-usturoi-in-doar-doua-saptamani-

Se cumpără o căpățână de usturoi și îi desprindem toți cățeii și îi curățați de coajă. Apoi trebuie să îi tăiați pe lat (adică vă rămân capetele și cozile de la fiecare cățel. După ce ați reușit acest lucru crestați pe jumătatea tăiată semnul Sf. Cruci. Cu aceste jumătăți de usturoi se vor freca toate tocurile de la ferestre și uși pentru ca nici o energie negativă să nu mai intre în casa dumneavoastră.

Practica 2

superstitii-de-sfantul-andrei-in-aceasta-zi-nu-trebuie-sa-lucrezi-ce-se-intampla-daca-mergi-la-munca-18468005

Se ia o căpățână de usturoi în mâini și se vizualizează cum toate energiile prezente sau viitoare cum intră în interiorul usturoiului. Apoi după acest lucru treceți un an prin centrul usturoiului. Acesta are rol de a ține blocate acele energii mai puțin dorite în casa dumneavoastră.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s